Friday, March 26, 2010

Ape beza handphone AP dengan ORIGINAL?

oraite..
just na gtau..
ape yang aku belajar & dengar mengenai topik ni

kalo korang na tau..

ape perbezaan handphone AP dengan ORI ni ?

PERTAME ; dari segi pengeluaran,kalau ORI,dekat kotak dier tulis "MADE IN NOKIA" @ sewaktu dengannya..if handphone AP,dier "MADE IN INDIA,CHINA,INDONESIA" atau senang cite..name2 negara laa..

KEDUA ; handphone ORI ni warranty dari kilang, kalo AP ni dari kedai yg menjual nyee..dan warranty handphone ORI ni setahun untuk batery,bahagian dalam dan scrin..Kalo AP plak,dier 1 atau 3 bulan jee warranty ...kalau bahagian dalam warranty setahun (unless masok air @ kerosakan sendiri yang buat)

KETIGA ; IMEI ..ape itu IMEI?
ok..Imei ni adalah barcode berdigit 15 yang ade dalam handphone anda dan kotak..if original,IMEI kotak dan handphone adalah SAMA!..kalau AP kompem tak same..so,cemane nak check IMEI?
type *#06# dan akan SERIAL NUMBER atau bahase lain dia adalah IMEI..so,korang check no tu..same tak dengan dekat kotak bahagian luar tu..kalau AP takkan same nyee..ORI jee same..

KE EMPAT ; selalu nyee..selalunyee laa..kalau ORI keypad dier takde tulisan bahasa asing..paham?kalau AP ade macam2..arab laa..jepon laa..china laa..depends pada negara yg buat..

KE LIMA ; handphone AP ni sah,just handphone je sah..kotak dan lain2 boleh diragui sumbernyaa..

KE ENAM ; ok..ni paling penting..korang tekan *#0000# untuk tahu bile handphone korang dihasilkan..if korang beli tahun 2010,selalunya dikeluakan setahun sebelum..if tetibe korang tgk,apsal laa lame sangat dah handphone tu dibuat..tu makna nyaa, samaada handphone tu UNDERWATER(SELUDUP) @ recon

KE TUJUH ; UNDERWATER NI SELUDUP, kadang2 HANDPHONE tu da rosak..dier repair,agak2 boleh idop..dier jual macam ORI @ AP..pastu mule laa handphone tu wat hal..
skank ni da jarang ade handphone underwater..sebab dah ade complain dan kedai2 pon tak nak tanggung risiko sangat nak juat handphone macam ni..

KE LAPAN ; recon plak..selalunya dari oversea..dier repair2 gak,pastu jual macam ORI @ AP..
selalunye kedai cakap..ni HP recon..korang leh trace berdasarkan charger, cop2 pada badan HP tu..if cop tu macam cop oversea contoh brand "THREE,TIM",leh agak laa kan?tapi tak selalu nye betol..kene pandai laa..ape ape pon hati2..


KE SEMBILAN ; handphone ORI ni beza harga dengan AP dalam 200-300..banyak tu..contoh,if handphone tu AP,harge dalam RM450,so,ori dalam RM750..dekat sekali ganda..tu sebab banyak kedai jual handphone AP skank.

KE SEPULOH ; jgn lupe,NOKIA ORI dibuat oleh ZITRON,AVAXX dan lain lain laa..even charger dier pon ader stiker ZITRON @ AVAXX,bagi samsung ngan sony,aku lupe laa name dier..tak silap aku, bagi samsung,pengeluar sah dier FMG..

so far,pada pandangan aku..AP ngan ori hampir sama jee..aku da pakai handphone AP 4 taon,so far,alhamdulillah..ok jeee...spoil sket2 tu adat laa..tapi bukan major laaaa..yg penting KENE PANDAI JAGE..

No comments:

Post a Comment

Post a Comment